Beroepen.nl » Advocaat Mededingingsrecht

Advocaat Mededingingsrecht

advocaat

De Nederlandse advocatuur is opgedeeld in verschillende delen. Het mededingingsrecht is een van deze delen, naast bijvoorbeeld het arbeidsrecht en contractenrecht. Een advocaat mededingingsrecht houdt zich voornamelijk bezig met mededinging van bedrijven binnen een bepaalde markt. Het mededingingsrecht als geheel houdt zich bezig met het in stand houden van een eerlijke concurrentie op de markt. Op een vrije markt moet het voor ieder bedrijf mogelijk zijn om mee te doen, om consumenten aan zich te binden. Als een bedrijf de toetreding van andere bedrijven niet toelaat, of als een bedrijf een monopolie probeert te bereiken, zal een advocaat mededingingsrecht zich met de zaak bemoeien.

Veel van de regels op het gebied van mededingingsrecht komen van oorsprong uit het Europees recht voor mededinging. Er is echter ook een mededingingswet die specifiek voor Nederlandse bedrijven geldt. Als advocaat mededingingsrecht moet je dus ook geïnteresseerd zijn in het Europees recht, om succesvol te kunnen zijn binnen de advocatuur.

De werkdag van een advocaat mededingingsrecht

Als advocaat kun je met verschillende partijen te maken krijgen, waardoor je werkdagen heel afwisselend zijn. Het ene moment treed je namens een individueel bedrijf op, terwijl je op het andere moment voor een groep bedrijven werkt. Houd er rekening mee dat je als advocaat mededingingsrecht nauwelijks op zal treden namens individuen. Mocht liever voor individuele personen werken, dan kan het raadzaam zijn om andere beroepen in de advocatuur te bekijken. Denk bijvoorbeeld eens aan het beroep advocaat arbeidsrecht, waarbij je zowel met bedrijven, als met individuele werknemers werkt.

Een van de taken die een advocaat mededingingsrecht regelmatig uit zal voeren is het toetsen van bepaalde fusie- en overnamevoorstellen aan de hiervoor geldende wetten en regels. Grote bedrijven kunnen hun positie met een fusie of overname dermate sterk verstevigen, dat er een monopolie kan ontstaan. Voor kleinere bedrijven is het in zo’n geval niet langer mogelijk om concurrerend te zijn voor grote bedrijven, waardoor er op de lange termijn theoretisch gezien een bedrijf over zal blijven. Dit is niet toegestaan binnen veel markten.

In veel gevallen werkt een advocaat mededingingsrecht voor een groot advocatenkantoor, waar ook advocaten met andere specialisaties werken. Bij een fusie of overname hebben immers ook een advocaat arbeidsrecht en een advocaat contractenrecht een rol in het gehele proces. Tijdens je werkdagen als mededingingsrecht advocaat zal je om deze reden veel in teamverband werken, waarbij je samenwerkt met verschillende andere advocaten. Ook sta je in contact met de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) en de Europese Commissie bij overname- en fusievoorstellen van grote bedrijven.

Advocaat mededingingsrecht worden: welke opleiding volgen?

Om het beroep advocaat mededingingsrecht te mogen beoefenen moet je een Nederlandse rechtenstudie voltooid hebben. Er zijn verschillende Nederlandse onderwijsinstellingen die deze rechten studie op universitair niveau aanbieden. Om deel te kunnen nemen aan een universitair bachelor programma zal je een vwo-opleiding of hbo-propedeuse behaald moeten hebben. Houd er daarbij rekening mee dat je er met een bacheloropleiding alleen nog niet bent! Je moet ook een tweede opleiding volgen, waarbij je een specialisatie kiest. De studie Rechten is erg breed, waarna je aan de slag kunt gaan als rechter, jurist of advocaat. Pas in de tweede termijn van drie jaar kies je voor een specifieke richting.

Na je studie Rechten ben je al wel advocaat, maar word je een advocaat-stagiaire genoemd. Dit betekent dat je wel zelfstandig mag procederen, maar dat je gedurende deze drie jaar onder toezicht van een ervaren advocaat (de patroon) staat. Naast de praktijkervaring die je tijdens deze driejarige stage opdoet, volg je in het eerste jaar ook een beroepsopleiding advocatuur. In het tweede en derde jaar volg je verschillende cursussen, waarmee je jezelf verder kunt specialiseren. Het beroep advocaat mededingingsrecht is een van de richtingen die je hierbij kunt kiezen, naast bijvoorbeeld het beroep advocaat arbeidsrecht, of advocaat contractenrecht. Wanneer het je gelukt is om de gehele opleiding succesvol af te ronden kun je jezelf aanmelden voor het tableau van de Nederlandse Orde van Advocaten. Vanaf dit moment mag je ook voor een eigen advocatenkantoor aan de slag gaan.

Past het beroep advocaat mededingingsrecht bij mij?

Het beroep advocaat mededingingsrecht past bij je als een grote motivatie hebt voor het volgen van de opleiding tot advocaat. In de eerste jaren van je opleiding krijg je met verschillende vlakken van het Nederlands recht te maken, waardoor je ook wetboeken moet lezen die op tijdens je werkzaamheden als advocaat mededingingsrecht minder van pas zullen komen. Daarbij duurt de gehele opleiding relatief lang ten opzichte van veel andere opleidingen, waardoor ook enig doorzettingsvermogen goed van pas zal komen.

Een derde aspecten om rekening mee te houden is dat je als advocaat mededingingsrecht veel geduld moet hebben. Tijdens een zaak zal je immers heel nauwkeurig uit moeten zoeken of en in welke vorm er sprake is van een monopolie op een bepaalde markt. Op basis van je bevindingen moet je verschillende partijen kunnen verdedigen in een zaak. Soms zal je rol hierbij adviserend zijn, in andere gevallen word je mogelijk betrokken bij een rechtszaak.

Vacatures voor een advocaat mededingingsrecht

Op internet vind je verschillende websites waarop vacatures voor een advocaat mededingingsrecht worden aangeboden. Houd er rekening mee dat het geheel aan vacatures voor een advocaat mededingingsrecht enigszins beperkt is. Dit komt mede door het feit dat het om een specialistische functie gaat, waarvoor in Nederland al voldoende advocaten beschikbaar zijn. Je zou aan het einde van de eerste drie jaar van je rechtenopleiding kunnen kijken hoe groot de vraag naar een advocaat mededingingsrecht is om te bepalen of je deze opleiding voortzet of een andere richting binnen de advocatuur kiest.

Veel advocaten mededingingsrecht beginnen eerst als advocaat voor een bestaand advocatenkantoor om een goede naam op te bouwen binnen de Nederlandse advocatuur. Wanneer zij meer ervaring in het vak hebben kunnen zij de overstap maken naar een eigen advocatenkantoor. Het is af te raden om direct te beginnen met een eigen advocatenkantoor, omdat het hierbij vaak lastig is om aan nieuwe klanten te komen. Grote bedrijven zullen immers sneller voor een gerenommeerd advocatenkantoor kiezen, dan voor een beginnend advocatenkantoor.

[kkstarratings]

Heb je vragen over Advocaat Mededingingsrecht?

Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent 'Advocaat Mededingingsrecht', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!

Klik hier om te reageren