Beroepen.nl » Advocaat? Er zijn verschillende soorten!
Beroepen Blog

Advocaat? Er zijn verschillende soorten!

advocaat

Wanneer je een advocaat nodig hebt kan het lastig zijn te bepalen wat voor advocaat jij precies nodig hebt. Er zijn namelijk heel veel verschillende soorten advocaten, van advocaten gespecialiseerd in echtscheiding tot aan erfrecht, en van arbeidsrecht tot letselschade. In dit artikel laten wij je zien welke verschillende advocaten er zijn, en wanneer je die in kan schakelen. 

Welke advocaat heb je nodig? 

Zoals gezegd zijn er dus erg veel verschillende advocaten. Om te bepalen welke advocaat jij nodig hebt, moet je dus eerst naar de situatie kijken. Ga je scheiden, dan heb je een advocaat nodig die gespecialiseerd is in personen- en familierecht. Wanneer je bij een ongeval letselschade hebt opgelopen doe je er goed aan een letselschade advocaat in te schakelen. Kortom, voor elk recht zijn er verschillende soorten advocaten te vinden. Er bestaan onder andere de volgende rechtsgebieden: 

 • Personen- familierecht
 • Letselschade 
 • Erfrecht
 • Arbeidsrecht
 • Ontslagrecht 
 • Strafrecht  

Personen- en familierecht

Het personen- en familierecht is een belangrijk onderdeel van het Burgerlijk Recht in Nederland. Dit rechtsgebied omvat alle familiaire zaken waardoor er dus een aantal verschillende advocaten zijn waaruit je kunt kiezen. Bij een echtscheiding kies je voor een scheidingsadvocaat, en wanneer er problemen zijn over de erfenis schakel je een advocaat in die gespecialiseerd is in erfrecht. Andere gevallen die vallen onder dit rechtsgebied en waar je een advocaat voor in kunt schakelen zijn de voogdij, naamswijziging en de alimentatie.

Omdat dit het grootste rechtsgebied is dat er bestaat, vinden er ook regelmatig wijzigingen plaats in de wetgeving. Daarom is het belangrijk dat een advocaat die gespecialiseerd is in dit vakgebied zich regelmatig laat bijscholen. 

Letselschade 

Heb je een ongeval gehad en heb je daarbij letselschade opgelopen? Dan heb je recht op een schadevergoeding. De kosten die daaruit voortkomen, worden door de verzekeraar van de verantwoordelijke partij vergoed als die de aansprakelijkheid heeft erkend. Het is dus belangrijk dat je een betrouwbare letselschade advocaat inschakelt. Zij helpen jou namelijk bij het verzamelen van de bewijslast en zorgen er daarnaast ook voor dat jij de juiste schadevergoeding ontvangt. Zij weten precies welke verschillende schadeposten je kunt claimen bij de tegenpartij. Ook verzorgen zij de communicatie met de verzekeraar van de tegenpartij, zodat jij je volledig kunt richten op je herstel. 

Erfrecht 

Wanneer je hulp nodig hebt bij een erfenis, kan een advocaat die gespecialiseerd is in erfrecht je daarbij helpen. Bijvoorbeeld wanneer er een conflict ontstaat rondom de nalatenschap. Maar ook wanneer je ontdekt dat je onterfd bent of wanneer de overledene naast de erfenis ook een grote schuld achterlaat. 

Arbeidsrecht

Problemen op de werkvloer? Bijvoorbeeld omdat er problemen zijn ontstaan tussen jou en je werkgever, je loon ten onrechte wordt ingehouden of omdat je ontslagen wordt? In dat geval kun je het beste kiezen voor een arbeidsrecht advocaat. Het arbeidsrecht is een onderdeel van het sociaal recht, dit wordt beïnvloed door verschillende soorten wetgeving. Je hebt bij arbeidsrecht onder andere te maken met: 

 • De Arbeidstijdenwet 
 • De Wet gelijke behandeling
 • De Arbeidsomstandighedenwet
 • De Wet op de collectieve arbeidsovereenkomst 

Ontslagrecht 

Een andere advocaat waar je een beroep op kunt doen binnen het arbeidsrecht is een advocaat die gespecialiseerd is in ontslagrecht. Deze kun je inschakelen bij ontslag. Dit kun je op verschillende manieren doen, te weten: 

 • Via de kantonrechter: je werkgever kondigt het ontslag aan en dient daarbij een verzoek in bij de kantonrechter. Ben jij het hier niet mee eens, dan kun je dit aanvechten met behulp van een advocaat die gespecialiseerd is in ontslagrecht. 
 • Via een vaststellingsovereenkomst: een vaststellingsovereenkomst wordt vastgesteld bij wederzijdse goedkeuring. Onder andere de transitievergoeding wordt hierin vastgesteld. Wanneer je dit wilt aanvechten schakel je een ontslagrecht advocaat in. 
 • Op staande voet ontslagen: wanneer je op staande voet ontslagen wordt, stopt je loon per direct en heb je daarnaast ook geen recht op een WW-uitkering. Dit kan veranderen wanneer je het ontslag aanvecht met behulp van een advocaat. 

Strafrecht

Het strafrecht staat opgesteld in de wet net als alle andere regels en wetten. Hou jij je hier niet aan, dan kom je in aanraking met politie of justitie. Als we het heel ruim bekijken zijn er twee verschillende soorten delicten namelijk misdrijven en overtredingen. Bij een overtreding hoef je doorgaans geen strafrechtadvocaat in te schakelen. Echter, bij grotere misdrijven is het heel erg belangrijk een goede advocaat in te schakelen. Een veroordeling die je krijgt tijdens een rechtszaak kan gevolgen hebben voor de rest van je leven. Een strafrechtadvocaat handelt in jouw belangen. Ben je niet verzekerd voor rechtshulp of heb je er de financiële middelen niet voor, dan kun je een pro deo advocaat inschakelen. 

Zoals je ziet zijn er verschillende mogelijkheden omtrent het inschakelen van een advocaat. Of je nou dienstverlening bij letselschade zoekt, of juist meer gericht op arbeidsrecht? Er zijn staan verschillende advocaten voor je klaar!

Heb je vragen over Advocaat? Er zijn verschillende soorten!?

Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent 'Advocaat? Er zijn verschillende soorten!', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!

Klik hier om te reageren