Hoe vind je werk met AD(H)D?

Gepubliceerd door op

Heb je AD(H)D en zoek je werk? Dan is het logisch dat je werk wilt dat helemaal bij jou past en waarin je goed bent. Je kunt dan trots op jezelf zijn en krijgt meer zelfvertrouwen. Maar hoe vind je een passende baan als je AD(H)D hebt? En welk werk past nu echt goed bij jou?

Je hebt er vaak moeite mee om je te concentreren. Vooral als je weinig affiniteit hebt met een onderwerp. Je bent snel afgeleid en je let meer op de dingen om je heen dan dat je jezelf op het onderwerp concentreert.

Duizenden prikkels

Als je AD(H)D hebt, loop je vaak tegen dezelfde problemen aan. Je dwaalt snel af, hebt honderden gedachten en bent vaak druk in je hoofd. Er komen op een dag duizenden prikkels bij je binnen, waardoor je sneller moe bent en last hebt van stemmingswisselingen. Hierdoor is het vaak lastig om een leuke baan te vinden en deze te behouden.

Ook jij vindt een leuke baan

Andere mensen om je heen begrijpen je niet altijd. Dit leidt bij jou tot twijfels en onzekerheid. Door je AD(H)D heb je vaak het gevoel alsof je helemaal niets kan. Dit is natuurlijk geen waar. Ook als je AD(H)D hebt, kan je een goede én leuke baan vinden. Het is wel belangrijk dat dit een baan is waarin je jouw eigenschappen positief benut.

Iedereen wil natuurlijk graag een baan die helemaal bij hem of haar past. Voor iemand met AD(H)D is dit nóg net even iets belangrijker. Je beschikt als AD(H)D’er over verschillende eigenschappen die je heel goed kunt toepassen in een baan. Voorbeelden hiervan zijn je creativiteit, doorzettingsvermogen en vindingrijkheid.

Deze beroepen passen bij jou

Ieder mens is weer anders. Toch hebben AD(H)D’ers een aantal overeenkomstige eigenschappen. Hierdoor passen sommige banen beter bij mensen met AD(H)D dan andere banen. Als je ADHD of ADD hebt dan is het vooral belangrijk dat je een baan vindt waarin je al jouw energie en ideeën kwijt kunt. Een kantoorbaan waarbij je acht uur lang stil moet zitten en naar een scherm kijkt, past niet goed bij jou. Echter, als je een baan hebt waarin je al jouw positieve eigenschappen benut dan is er heel veel mogelijk. Een aantal voorbeelden van beroepen die bij jou kunnen passen, zijn:

Ga voor structuur

Als AD(H)D’er vind je het moeilijk om je aan een planning te houden. Het liefst heb je helemaal geen structuur. Toch is het beter voor je. Een baan met vaste werktijden geeft je namelijk meer overzicht. Het lukt je dan veel makkelijker om je (geplande) werkzaamheden af te ronden en je baan te behouden. Als je elke dag dezelfde werktijden hebt, weet je precies wanneer je pauze hebt en hoeveel uur je moet werken. Dit biedt jou meer houvast en duidelijkheid.

Ga altijd op een vaste tijd naar bed

Ga altijd op een vaste tijd naar bed en sta op dezelfde tijd weer op. Door een vast slaapritme aan te houden, slaap je elke nacht minimaal acht uur. Je voelt je dan uitgerust en fit. Dit zorgt ervoor dat je veel beter met prikkels omgaat en rustiger bent in je hoofd. Het wordt dan veel makkelijker voor je om je goed te focussen op je werkzaamheden.

Zoek een rustige werkplek op

Zorg ervoor dat je je werkzaamheden op een rustige plek kunt uitoefenen. Je bent dan veel minder snel afgeleid dan wanneer je op een druk kantoor werkt met vijf collega’s om je heen.

Schakel een coach in

Weet je niet goed welke baan nu echt bij jou past? Dan is het een optie om een coach, zoals een life coach, in te schakelen. Een coach onderzoekt, samen met jou, wat je sterke punten en je talenten zijn en waar je mogelijkheden liggen. Door de gesprekken met de coach en gerichte oefeningen leer je wat je kwaliteiten zijn en hoe je deze kunt inzetten. Dit leidt weer tot meer zelfvertrouwen. Het wordt dan veel makkelijker voor je om een baan te vinden die goed bij jou past.

Gebruik post-its

Heb je, net als veel AD(H)D’ers, moeite met plannen? Of vind je het lastig om je aan een planning te houden? En heb je hierdoor al meerdere keren een baan verloren? Dan kun je dit probleem eenvoudig oplossen door de belangrijkste werkzaamheden elke dag op een post-it te noteren. Schrijf hier de activiteiten op die je die dag echt moet doen. Plak de post-it op je laptop of op je telefoon. Je wordt er dan steeds aan herinnerd, zodat je het niet vergeet om de taak uit te voeren. Dit kan heel goed werken.

Wil je meer weten over bepaalde beroepen, kijk dan hier voor een volledige lijst van alle beroepen.

Auteur
Met veel plezier doe ik research en schrijf ik artikelen omtrent beroeps- en werkgerelateerde onderwerpen. Heb je een leuk onderwerp voor mij of wil je meer van mij komen te weten, bekijk mijn profiel voor al mijn publicaties.

Doe mee met het gesprek! Er zijn al 12 reacties op: “Hoe vind je werk met AD(H)D?”

  1. Als doktersassistente van 58 jaar net weer gehoord dat mijn contract niet verlengd wordt. Ik ben er ook helemaal klaar mee want in dit werk komt vaak alles tegelijk en heeft prioriteit. Ik ben het overzicht in zulke momenten volledig kwijt. Tijd voor een baan waar ik energie van krijg. Ik ga op zoek naar iets van en voor mij. En als het nog niet bestaat.. Dan ga ik het ontwerpen.

    Beantwoorden
  2. Hoi, mijn dochter wil graag leerkracht wiskunde worden. Ze doet graag wiskunde, kan het (in mijn ogen) goed.
    Maar lijkt me een zware opleiding. En ook de job erna, qua concentratie.

    Beantwoorden
    • Hallo, als ze dit goed kan en het kan overbrengen wordt ze ws een geweldige leraar. Misschien heeft ze hyperfocus voor wiskunde en dan kan ze het geweldig. Het voor de klas staan is een heel ander ding maar zelfvertrouwen en kunde daar kun je als – lastige – leerling niet doorheen prikken. Succes en sterkte voor jou als moeder, blijven steunen en over je twijfels met een ander praten..

  3. Al 20 jaar in de GGz en Research naar add gedaan, waaronder deze website, zit al sinds 2009, onterecht in de wao ( verkeerde diagnose) en lees dus veel herkenning, ook qua wat voor soort werknemer ik was. Ik ben graag multi functioneel als werknemer, de beste herinneringen die ik koester was facturatie inkoop afwisselend met archiveren, kopiëren, assisteren inkoop, postkamer en invallen als telefoniste ( in de rustige uren) dus Bedankt, ga het zeker meenemen in het solliciteren naar een nieuwe baan in 2024!

    Beantwoorden
  4. Heel apart dat verpleegkundige (o.a. op de SEH!🤔) en politieagent bovenaan de geschikte beroepen voor ADHD’ers worden genoemd.. maar dat vervolgens geen één van de genoemde belangrijke tips daar ook maar enigszins bij aansluiten; structuur, vast slaapmoment, rustige werkplek opzoeken en post-its(!)
    Ik ben verpleegkundige en goed in mijn vak. Tegelijkertijd zorgt mijn beroep er vrijwel op alle fronten voor dat ik privé compleet opgebrand raak.

    Beantwoorden
  5. Hallo,

    Ben een 56 jarige antwerpenaar die voor de zoveelste keer te horen krijgt dat er wat mis is met zijn communicatie, prioriteitenstelling enz andere kenmerken die elk werk inhouden. Men heeft mij gevraagd ander werk te zoeken. Ik krijg gelukkig wat tijd tot het einde van het jaar. Maar heb momenteel een ” sollicitatieblok” . Ik weet het niet. Heb altijd in bedrijven gewerkt, na mijn studies toegepaste economische wetenschappen. Ik moet dus dringend op zoek naar een nieuwe uitdaging. Maar hopelijk vind ik 1 waar ik een project van 10 jaar kan van maken, Dan kan ik op pensioen. Ook al zeg ik het niet graag maar ik zie nu pensioen ( dan ben je oud ) als een reddingsboei, als een safehaven, waar rust is ipv dagelijkse stress. Hopelijk breek ik snel de “blok”
    en kan ik een nieuwe uitdaging aan. In naam van mijn zoon (ook add) en alle andere met psychische kwetsbaarheden, we gooien nog niet de handdoek.

    Beantwoorden
  6. Mijn vriendin heeft ADD en daardoor verliest ze iedere keer haar baan. Omdat mensen haar niet begrijpen hoe zij werkt.
    Is er een organisatie die haar kan helpen met een baan zodat zij haar leven kan oppakken zoals alle andere.

    Beantwoorden
    • Heel herkenbaar
      Mijn zoon heeft dit ook
      Maar durft nergens te solliciteren en zeker nu met Corona

      Ik zou hem graag willen helpen, maar weet niet hoe

    • Herkenbaar, ik heb precies hetzelfde. En zomaar maar even blaffen in je sollicitatie dat je ADD/autisme hebt doe ik eigenlijk ook nooit, want vooroordelen. Maar na de zoveelste wisseling ben ik nu dus geneigd om het wel te melden in de sollicitatie, zodat men weet wat ze in huis halen.

Plaats een reactie