Beroepen.nl » Hoe vind je werk met AD(H)D?
Beroepen Blog

Hoe vind je werk met AD(H)D?

werk en adhd

Heb je AD(H)D en zoek je werk? Dan is het logisch dat je werk wilt dat helemaal bij jou past en waarin je goed bent. Je kunt dan trots op jezelf zijn en krijgt meer zelfvertrouwen. Maar hoe vind je een passende baan als je AD(H)D hebt? En welk werk past nu echt goed bij jou?

Je hebt er vaak moeite mee om je te concentreren. Vooral als je weinig affiniteit hebt met een onderwerp. Je bent snel afgeleid en je let meer op de dingen om je heen dan dat je jezelf op het onderwerp concentreert.

Duizenden prikkels

Als je AD(H)D hebt, loop je vaak tegen dezelfde problemen aan. Je dwaalt snel af, hebt honderden gedachten en bent vaak druk in je hoofd. Er komen op een dag duizenden prikkels bij je binnen, waardoor je sneller moe bent en last hebt van stemmingswisselingen. Hierdoor is het vaak lastig om een leuke baan te vinden en deze te behouden.

Ook jij vindt een leuke baan

Andere mensen om je heen begrijpen je niet altijd. Dit leidt bij jou tot twijfels en onzekerheid. Door je AD(H)D heb je vaak het gevoel alsof je helemaal niets kan. Dit is natuurlijk geen waar. Ook als je AD(H)D hebt, kan je een goede én leuke baan vinden. Het is wel belangrijk dat dit een baan is waarin je jouw eigenschappen positief benut.

Iedereen wil natuurlijk graag een baan die helemaal bij hem of haar past. Voor iemand met AD(H)D is dit nóg net even iets belangrijker. Je beschikt als AD(H)D’er over verschillende eigenschappen die je heel goed kunt toepassen in een baan. Voorbeelden hiervan zijn je creativiteit, doorzettingsvermogen en vindingrijkheid.

Deze beroepen passen bij jou

Ieder mens is weer anders. Toch hebben AD(H)D’ers een aantal overeenkomstige eigenschappen. Hierdoor passen sommige banen beter bij mensen met AD(H)D dan andere banen. Als je ADHD of ADD hebt dan is het vooral belangrijk dat je een baan vindt waarin je al jouw energie en ideeën kwijt kunt. Een kantoorbaan waarbij je acht uur lang stil moet zitten en naar een scherm kijkt, past niet goed bij jou. Echter, als je een baan hebt waarin je al jouw positieve eigenschappen benut dan is er heel veel mogelijk. Een aantal voorbeelden van beroepen die bij jou kunnen passen, zijn:

Ga voor structuur

Als AD(H)D’er vind je het moeilijk om je aan een planning te houden. Het liefst heb je helemaal geen structuur. Toch is het beter voor je. Een baan met vaste werktijden geeft je namelijk meer overzicht. Het lukt je dan veel makkelijker om je (geplande) werkzaamheden af te ronden en je baan te behouden. Als je elke dag dezelfde werktijden hebt, weet je precies wanneer je pauze hebt en hoeveel uur je moet werken. Dit biedt jou meer houvast en duidelijkheid.

Ga altijd op een vaste tijd naar bed

Ga altijd op een vaste tijd naar bed en sta op dezelfde tijd weer op. Door een vast slaapritme aan te houden, slaap je elke nacht minimaal acht uur. Je voelt je dan uitgerust en fit. Dit zorgt ervoor dat je veel beter met prikkels omgaat en rustiger bent in je hoofd. Het wordt dan veel makkelijker voor je om je goed te focussen op je werkzaamheden.

Zoek een rustige werkplek op

Zorg ervoor dat je je werkzaamheden op een rustige plek kunt uitoefenen. Je bent dan veel minder snel afgeleid dan wanneer je op een druk kantoor werkt met vijf collega’s om je heen.

Schakel een coach in

Weet je niet goed welke baan nu echt bij jou past? Dan is het een optie om een coach, zoals een life coach, in te schakelen. Een coach onderzoekt, samen met jou, wat je sterke punten en je talenten zijn en waar je mogelijkheden liggen. Door de gesprekken met de coach en gerichte oefeningen leer je wat je kwaliteiten zijn en hoe je deze kunt inzetten. Dit leidt weer tot meer zelfvertrouwen. Het wordt dan veel makkelijker voor je om een baan te vinden die goed bij jou past.

Gebruik post-its

Heb je, net als veel AD(H)D’ers, moeite met plannen? Of vind je het lastig om je aan een planning te houden? En heb je hierdoor al meerdere keren een baan verloren? Dan kun je dit probleem eenvoudig oplossen door de belangrijkste werkzaamheden elke dag op een post-it te noteren. Schrijf hier de activiteiten op die je die dag echt moet doen. Plak de post-it op je laptop of op je telefoon. Je wordt er dan steeds aan herinnerd, zodat je het niet vergeet om de taak uit te voeren. Dit kan heel goed werken.

Tot slot wordt er in de wereld van AD(H)D veel gesproken over het gebruik van Adderall en dergelijke middelen. Wil je hier meer over weten, kijk dan op het Engelse artikel ADHD en Adderall alternatieven.

Wil je meer weten over bepaalde beroepen, kijk dan hier voor een volledige lijst van alle beroepen.

Heb je vragen over Hoe vind je werk met AD(H)D??

Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent 'Hoe vind je werk met AD(H)D?', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!

Klik hier om te reageren