Heb je een interessante vacature gezien en wil je solliciteren? Dan is het schrijven van een sollicitatiebrief de eerste stap. Iets dat nog best lastig kan zijn. Vooral als je nog nooit een sollicitatiebrief hebt geschreven of nooit wordt uitgenodigd voor een gesprek. Hoe schrijf je een indrukwekkende sollicitatiebrief? Een brief waarmee jij indruk maakt op de lezer en wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Hoe zorg je ervoor dat jouw brief opvalt tussen de andere brieven? Nou, door deze 10 tips toe te passen.
Een sollicitatiebrief heeft als doel dat de lezer je cv (curriculum vitae) ook gaat lezen. Aan de hand van je cv zal een werkgever je uiteindelijk uitnodigen voor een sollicitatiegesprek. Als je sollicitatiebrief niet opvalt en niet overtuigend genoeg is dan is de kans klein dat je curriculum vitae gelezen wordt.
Tip 1. Lees de vacaturetekst eerst goed door
Lees eerst de vacaturetekst goed door voordat je begint met schrijven. Schrijf dan de drie belangrijkste eisen en kenmerken op. Verwerk deze drie in je sollicitatiebrief. Verwerk de overige eisen en kenmerken in je cv. Is een werkgever bijvoorbeeld op zoek naar iemand met organisatietalent en heb jij dat? Vertel in je brief dan jouw ervaring hiermee, bijvoorbeeld het organiseren van een evenement, receptie of huwelijksfeest. Gebruik in de brief dezelfde bewoordingen als in de vacaturetekst. Hiermee toon je aan dat je de werkgever begrijpt.
Tip 2. Zorg ervoor dat je brief niet op je cv lijkt
Let erop dat je sollicitatiebrief geen herhaling wordt van je cv. Je kunt natuurlijk wel iets uit je cv vermelden wat van belang is voor de baan. Beschrijf in de brief vooral de reden waarom jij geschikt bent voor de baan. Vertel waarom jij een bepaalde opleiding hebt gedaan, waarom je bij een bedrijf bent gaan werken en welke ervaring je hebt opgedaan. Spits je verhaal steeds meer toe op de werkgever en vermeldt waarom je graag daar wilt gaan werken. Zo wordt het een boeiende brief waarbij de lezer niet afhaakt.
Tip 3. Gebruik korte zinnen
Probeer zoveel mogelijk gebruik te maken van korte zinnen. Veel mensen vinden het lastiger om lange zinnen te lezen. Je kunt best eens een langere zin opschrijven, maar wissel dit dan weer af met een aantal korte zinnen. Let er ook op dat je geen moeilijke zinsconstructies in je brief gebruikt, zodat de lezer niet afhaakt en de brief blijft lezen.
Tip 4. Vermeld in je brief alleen ervaring die van belang is voor de functie
Vermeld in je brief alleen de ervaring die belangrijk is voor de functie. Stel dat je solliciteert op de functie van budgetcoach. Dan is ervaring als verkoopmedewerker of bedieningsmedewerker natuurlijk niet van belang voor deze baan. Ervaring als maatschappelijk werker of life coach is dan juist wel relevant.
Tip 5. Maak duidelijk waarom juist jij goed bij de functie past
Maak in de sollicitatiebrief goed duidelijk waarom jij de juiste persoon bent voor de functie. Dit doe je door het aan te tonen met bewijzen dat jij aan de eisen voldoet. Maak dus gebruik van de drie kenmerken die je uit de vacaturetekst gehaald hebt (zie tip 1). Noem eventueel een praktijkvoorbeeld.
Tip 6. Vermeld waarom jij zo enthousiast bent over de vacature
Vermeld in de brief duidelijk waarom je zo enthousiast bent over de vacature. Geef hierbij goed argumenten. Solliciteer je naar een baan als leraar of lerares? Vertel dan bijvoorbeeld dat je vrijwilligerswerk doet bij een kinderboerderij. Reageer je op een vacature in de zorg? Dan kun je in je brief vertellen dat je elke week vrijwilligerswerk doet bij een verpleeghuis. Toon daarnaast je interesse en belangstelling voor het bedrijf waar je solliciteert.
Tip 7. Schrijf een sollicitatiebrief op maat
Ook al verstuur je meerdere sollicitatiebrieven, toch moet je ervoor zorgen dat je altijd een brief op maat verstuurt. Iedere functie en iedere werkgever is anders en stelt andere eisen. Bedrijven krijgen tientallen standaard sollicitatiebrieven. Een originele sollicitatiebrief op maat valt dan ook op. Lees meer over de baan en de organisatie en laat je interesse terugzien in je sollicitatiebrief. De kans is groot dat de werkgever jouw brief dan wel helemaal leest.
Tip 8. Adresseer de sollicitatiebrief aan de juiste persoon
Begin je brief niet met geachte heer/mevrouw. Dit is een achterhaalde en standaard aanhef. Richt je tot degene die jouw brief te lezen krijgt. Meestal staat de naam van de contactpersoon in de vacaturetekst vermeld. Als de naam van de contactpersoon er niet in staat, kun je eerst contact opnemen met de werkgever om te vragen wie de contactpersoon is. Een pluspunt is weer dat jouw naam sneller wordt herkend door degene die jouw brief leest.
Tip 9. Controleer je brief goed op taal- en spelfouten
Heb je de brief geschreven? Verstuur deze dan niet direct, maar controleer de brief eerst uitvoerig op taal- en spelfouten. Maak tijdens het schrijven gebruik van de spelcheckfunctie. Lees de brief daarna nog een keer na om spelfouten te ontdekken. Lees je brief ook een keer hardop voor. Door dit te doen, ontdek je sneller foutjes in de zinsopbouw. Vraag eventueel aan iemand anders om je brief nog een keer extra te controleren.
Tip 10. Volg de instructies uit de vacaturetekst op
In de vacaturetekst staat vermeld via welk kanaal je kunt solliciteren. Dit is bijvoorbeeld via een e-mail, per post of via een sollicitatieformulier. Houd je aan deze instructies. Hiermee toon je ook aan dat je de vacaturetekst goed gelezen hebt.
Op zoek naar een baan?
Ben je op zoek naar een baan? Dan is het aanrader om eens een kijkje te nemen op de onderstaande pagina’s:
Administratief Medewerker Vacatures
Bewindvoerder Vacatures
Budgetcoach Vacatures
Dierenartsassistent Vacatures
Paraveterinair Vacatures
Receptionist(e) Vacatures
Steward(ess) Vacatures
Virtueel Assistent(e) Vacatures
Vacature Onderwijsassistent(e)
Op de bovenstaande pagina’s vind je interessante vacatures én handige sollicitatietips.
Zoek je voorbeelden, kijk dan op onze pagina over voorbeelden voor sollicitatiebrieven.